Kort forklart er Braivatnan tre store hull i fjellandskapet. De er brede (overraskende nok!) og åpne og skaper et storslått panorama sør i nasjonalparken. De to øverste ligger oppe mot 500 meter over havet, mens det nordligste Nedre Breivatnet ligger drøye 200 høydemeter lenger nede.

Alle de tre er velkjente fiskevann og kan gi gode fangster. Det store arealet gjør likevel at man skal være ganske selektiv i valg av fiskeplass for å treffe riktig. Men hvor disse plassene er kommer ikke vi til å fortelle deg: Det er bare å sette i gang og prøve.

Det finnes tre relativt enkle veier inn til Breivatna. Den ene starter fra grenda Tosbotn og gås nordover via Bjønnstokkvatna. Stia er ganske tydelig frem til nordenden av øvre Bjønnstokkvatnet, men blir mindre tydelig forbi dette. Du får en del stigning opp første del fra Tosbotn, men ellers er terrenget lettgått.

Med båtskyss kan du gå inn fra fjordarmen Storbørja og gjennom Strompdalen. Det går sti/delvis varda rute mellom dalen og Breivatnan. Veien opp er kronglete, men helt overkommelig.

Tredje alternativ er å starte fra Langfjorden i vest og følge sti inn til Tettingsdalen. Herfra går du opp til vanna gjennom Lappskardet.

Vegen videre

Fra østsiden av Nedre Breivatnet er det enkelt å vandre over høydedraget mot Lomsdalen. Om du skal i samme retning, men befinner deg på vestsiden av vannet, må du krysse over Breidvasselva. Denne manøveren kan være vel tøff ved store vannmengder. Gå ned i Strompdal og bruk hengebrua der om nødvendig.

Ellers er det en flott tur å ta opp fra Midtre Breivatnet, gå mellom Lauvvasstinden og Breidvasstinden og inn til Elgviddevatnet. En strabasiøs rute i høyfjellet.

Turforslag

Overnattingsmuligheter

Øst for Nedre Breivatnet står ei torvgamme – deravie-gåetie. Gåetien er reist av en rekke lokale entusiaster og står åpen. Her er det ildsted og overnattingsplass til fire mennesker som er glad i hverandre.