Lengter du etter vår? I fjellet er fremdeles skiføret utmerket, men for den som lengter etter vår er en sykkeltur rundt Lomsdal-Visten et godt alternativ. Bildene er fra tur pinsen 2014.

Turbeskrivelsen er med oppstart fra Trofors, men man kan naturligvis starte der det passer seg – vi vil anbefale å sykle turen denne vegen, Tosentunnelen (husk lys!) kommer man ikke utenom og det er en fordel å ta den som nedoverbakke, da slipper man å trampe oppover i eksosen!

På sykkel lang vestersida i Grane. Foto Carl Norberg

Gjennom Vefsn og Grane har vi sykla den såkalte Vestersida: vegene som går vest for Vefsna fra Mosjøen til Grane og fra Trofors til Tosenvegen. De første 15 km fra Mosjøen er på asfalt, mens resten er grusveg. Det går fortere på E6’en, men Vestersida er mye morsommere og finere å sykle og du kommer mye nærmere elva.

Pause ved Stavasselva. Foto Carl Norberg

Fra Vestersida mellom Trofors og Tosenvegen når du også Stavassgården. Innfallsport til Lomsdal-Visten fra Grane og en perle av en gjenoppbygd fjellgård. Åpen overnatting og fine muligheter for å slå opp telt. 6 km fra hovedvegen.

Rett etter at du har kommet ut av Tosentunnelen går en trolsk dal inn sørover. I skrivende stund foregår det anleggsarbeid i Tosdalen – det betyr at det nok er å foretrekke å sykle litt videre ned mot Tosbotn før man slår opp teltet. Men forhåpningen må vel være at de fine turene inn Tosdalen kommer tilbake…

På sykkel inn den gamle vegen inn Tosdalen. Foto Carl Norberg

Det er mange muligheter for omveger og fine avstikkere. Hva med en tur til Nevernes havn og senter for kystkultur? Har du en dag ekstra så ta en tur til Torghatten! Kystriksvegen er populær blant syklister og Helgelandskysten kan også by på øyhopping med sykkel.

Fra Horn tar du ferga over til Andalsvåg og Vevelstad. Fra Kystriksvegen kan du ta toppturer opp på Hornstind eller Høyholmstindan.

Handelsstedet Forvik lager ikke bare fantastisk god kaffe – de er også «syklist velkommen«-bedrift. Bunkre opp med kaffe og slå en trivelig prat – eller ta ei overnatting i den trivelige Grålåna. Du kan også overnatte på flotte Vevelstad gjestegård. Fra Forvik kan du også ta en tur på Vistnesstien der du blant annet går forbi flotte helleristninger.

Sykkel velkommen! På Kaffebrenneriet på Forvik. Foto: Carl Norberg

Når man kommer til Forvik kan man – hvis man virkelig vil oppleve Lomsdal-Visten, ta en avstikker med hurtigbåten inn Vistenfjorden! På Aursletta og Bønå finner man trivelige folk og overnatting «der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Eller så tar man hurtigbåten direkte til Husvika, sykler til Hundåla og tar ferga til Mosjøen.

Sykkelbyen Mosjøen. Foto: Carl Norberg

Også på siste etappe mellom Mosjøen og Grane kan du ta avstikkere inn i nasjonalparken: Eiterådalen med tur til FjellgårdenHolmen gård eller bare den fantastisk fine rasteplassen ved Stormoio – god tur!

GPX-spor:
Trofors-Forvik
Husvika-Hundåla
Mosjøen-Trofors