Lomsdal-Visten er jevnt over et kupert og til dels tungvint område å bevege seg i. Et av unntakene er Stavassdalen. Den kveiler seg rolig i nasjonalparkens østlige ytterkant og byr på lettgått turterreng for store og små. Den ligger også lett tilgjengelig, med skogsbilvei i begge ender.

Terrenget innover dalen varieres av lukkede skoger og mer åpne myrflater. Krokete, tørre furukjemper strekker seg mot himmelen i selskap med omkringliggende fjell som Kvitfjellet (1248 moh) og Blåfjellet (Storklumpen) (1293 moh). Midt i dalen ligger Stavatnet, litt lenger nord Stavassetra. Disse er blant de mest besøkte turmålene i området.

Stavassdalen egner seg for turer gjennom hele året, sommer som vinter. Det er særlig fint å loffe gjennom dalen på våren, da marka er bar og toppene rundt fremdeles dekkes av snø. Sommerstid er det bare mygga som kan forstyrre idyllen.

Adkomst

Turer kan startes i begge ender av dalen: Fra brua nedenfor Stavassgården eller fra Neversletta i Eiterådalen. Begge utgangspunkter kan nås med bil og har parkeringsmuligheter. For den som benytter kollektivtransport kan gården nås via Gamle Stavassveg (skiltet) fra Trofors (8 km).

Det går sti gjennom hele dalen.

Veien videre

Stavassdalen er et veldig godt utgangspunkt for turer videre vestover i Lomsdal-Visten. Den kan også brukes som startsted for flotte bestigninger av topper som Storklumpen og Kvitfjellet. Stavassdalens Venner har flere turforslag liggende ute på stavassdalen.no

Turforslag

Overnattingsmuligheter

Huset på Stavassgården kan leies og har totalt 14 sengeplasser i tillegg til stue, kjøkken og oppholdsrom. Kjøkkenet står for øvrig åpent til fri bruk når huset ikke er utleid. På uthusloftet er det fire-seks overnattingsplasser, ovn og kokeapparat som er tilgjengelig selv om hovedhuset er utleid. Les mer om huset, utleie og dalen generelt på nettsidene til Stavassdalens Venner Åpnes i ny fane.

På vollen til den gamle Stavassetra står en fin, liten tømmerkoie. Den står åpen og er en del i bruk. Koia har to sengeplasser og kan i utgangspunktet brukes for en natt av gangen. Koia eies av Statskog og driftes av Brurskanken turlag.

Ved Stavatnet er det en gapahuk. Her er det også etablert en bålplass og du finner «nasjonalparkdassen»! Stavssdalens venner og Grane jeger- og fiskeforening har også en båt som kan lånes. Ellers er det mange og gode muligheter for telting.