Bønådalen strekker seg nordover fra Innervisten gjennom tett barskog og mot høye fjell. Vi kan nevne at både Bønåvatna og det nærliggende Krongelvatnet er verdt en nærmere kikk. Ikke er de spesielt vanskelig å komme til heller.

Bønådalen er blant stedene i nasjonalparken med et relativt jevnt og stabilt besøkstall. Dette skyldes i hovedsak aktiviteten på Bønå gård i Innervisten, hvorfra det drives blant annet leirskole.

Nordover mot Nedre Bønåvatnet er det svært enkelt å bevege seg. Her er det skilta sti  Veien videre nordover går gjennom et trangt elvejuv og opp til øvre Bønåvatnet, en skikkelig idyll omgitt av snaufjell og en og annen klynge med trær. Spesielt nordenden, med mye gammel furuskog, er flott. I lia ovenfor vannet finner du kanskje også den store steinhelleren som ble brukt av motstandsfolk under andre verdenskrig.

Krongelvatnet ligger øst for selve dalen, 353 meter over havet. For mange er dette første stopp på en eventuell vandring østover. Du kommer til vannet ved å følge skilta og varda sti fra Bønådalen. Ved Krongelvatnet, på en odde sørvest i vannet, står ei gamme etter sørsamisk modell. Gamma står åpen for turfolk. her er det både ved og utedo.

Fra Bønådalen er det en fin tur å gå til Mosjøen via Sørvassdalen. Ruta er varda, men har noen utfordrende parti øst for Burrienjaevrie.  Underveis må du krysse elva fra Innertjønnan.

Adkomst

Innervisten nås enkelt med hurtigbåt fra Tjøtta eller Forvik. Til Tjøtta kommer du med buss fra Sandnessjøen, mens Forvik nås med buss fra Brønnøysund.

Turforslag

Overnattingsmuligeter

Både på Bønå Åpnes i ny fane og på Aursletta (Aarstrand gård Åpnes i ny fane) får du overnatting. På Bønå kan du også leie båt, kano og kajakk og få servering. Bønå gård har også utleiehytte og lavvo ved Bønåvatnet og Krongelvatnet.