Etter å ha gått over fjellet en hel dag, er det få ting som kan måle seg med å dukke ned i en lun og skogkledd dal, legge vind, vær og store, eksponerte landskapsrom bak seg og forsvinne inn blant svære trestammer.

I Strompdalen kommer overgangen fort. Her er skillet mellom storvokst urskog og blankskurt fjell kort. Særlig merker du det når du kommer stia fra Tosbotn via Breivatnan. Da åpenbarer Strompdalen seg som et nesten usannsynlig fruktbart dalføre, som skåret inn i steinlandskapet.

Det markerte dalføret består egentlig av to daler: Strompdalen og Sæterdalen. Disse skjærer østover i terrenget fra fjordarmen Storbørja og preges av koller og gammel granskog. Terrenget er av typen man aldri blir lei av å utforske. Inneklemte myrer, dype juv, bratte skrenter og små, mosegrodde topper gjør området til et sted du kan vase rundt i dagesvis uten å gå lei.

Det er først og fremst Sæterdalen som egner seg til fotturer. For der Strompdalen er bratt, vill og hardt prega av å være Lomsdalsvassdragets siste utpost før havet, er Sæterdalen mildere i formen. Turstien gjennom den er da også en av nasjonalparkens mest brukte.

Innerst i dalen stod i sin tid gamle Strompdal gård. Av denne er det bare hustufter og delvis gjengrodd kulturlandskap igjen. En tømmerkoie er imidlertid bygget på plassen og innbyr til det perfekte huslyet for lunsjpause eller overnatting. Koia driftes av Brønnøysund turlag og står åpen. Utenfor tømmerveggene kan man fremdeles se restene etter hagen til Knut Strompdal, siste eier av Strompdal gård. Han var, blant mye annet, botaniker og bodde her til sin død i 1954. Hagen hans inneholder en rekke arter man ellers ikke finner naturlig på Helgelandskysten.

For mange er Sæterdalen og Strompdalen inngangsportalen til Lomsdal-Visten. Dalene er vel verdt en tur i seg selv, samtidig som de utgjør et fint utgangspunkt for langturer østover i nasjonalparken.

Adkomst

Du kommer deg enklest til Strompdalen med båtskyss inn Storbørja til Børjeøra og sti derfra gjennom Sæterdalen. Stia er skiltet og blant nasjonalparkens enkleste å følge, men er relativt kupert. For båtskyss kan du ta kontakt med Robert Storvik (tlf: 909 29 374) eller Velfjordskyss Åpnes i ny fane.

Fra Tosbotn via Bjønnstokkvatnan og Breivatnan går det ei delvis varda rute. Om du skal gå mellom Midtre og Nedre Breivatnet må du enten krysse utløpet av Nedre Breivatnet (kan tidvis være stor) eller følge østsida av Nedre Breivatnet.

Det er også mulig å gå til Strompdalen fra Tettingsdalen, via Lappskardet eller over nordsiden av Strompdalsfjellet.

Veien videre

Fra Strompdal har du kort vei opp til perlen Lomsdalen. Herfra er det mulig å fortsette mot steder som Grunnvassdalen eller Henriksdalen. De fleste som går til Lomsdalen fra Strompdal går stien, som følger en litt bratt steinur oppover. I vått vær kan det være bedre å bruke vintervegen. Den tar av rett etter brua over Breidvasselva (skiltet). Samme sti er også raskeste vei mot Breivatnan.

Turforslag

Overnattingsmuligheter

Strompdalskoia står åpen for alle. Her er det madrasser, gassplater, ved og servise. Hytta driftes DNT Sør-Helgeland. Det gamle våningshuset på Børjeøra er også pusset opp og leies ut av Robert Storvik (tlf: 909 29 374).

Ellers finnes det flere fine teltplasser. Særlig kolletoppene er nydelige, riktignok for den som har telt med mange barduner.